Steg-för-steg guide

Bra information innan du skaffar du solceller

Köpa solceller

Allt du behöver veta för att köpa solceller!

På senare år har priserna för solceller dalat rejält. Det handlar om flera tusen kronors skillnad bara på några år. I och med att solceller priser inte förväntas gå ner så mycket mer kan det absolut vara rätt tid att köpa solceller nu. Dessutom innebär Skatteverkets avdrag för grön teknik att priset sjunker med 20 – 50%

Framförallt måste du ställa dig frågan om du vill investera i teknik som kan dra ner på dina elkostnader på ett drastiskt vis. Med solceller kan du få upp till hälften av ditt ditt hus elbehov gratis från solen!

Kommer det att passa med solceller på ditt tak?

Den nya tekniken för solceller har förbättrats så att det går att få ut mer el av en mindre takyta. Därmed kan det absolut passa mes solceller på mindre tak. Men det handlar inte bara om yta.

Du bör beakta saker som:

  • Takets lutning
  • Väderstreck
  • Skuggor från närliggande byggnader och träd
  • Krav om bygglov

Det bästa är att ta fram en offert för ditt tak där vi kan se på alla dessa punkter och komma fram till om det skulle vara lönsamt med solpaneler på ditt tak. Det kanske kommer att krävas bygglov och det kanske blir läge att trimma träd men det är ju sådant som går att ordna med.

Vi rekommenderar att du gör en investeringskalkyl för ditt tak. Det gäller ju att du verkligen får ut tillräckligt med el av solcellerna för att detta ska löna sig.

Hur mycket el får du ut med din solcellsanläggning?

För att komma fram till hur mycket el du kan få med en solcellsanläggning så behöver vi se på flera saker som hur många solceller får plats, hur ser spänningen ut i elnätet och huvudsäkringen i huset. Andra saker som påverkar är vädersträck, soltimmar, snömängder, pollen, fuktighet i luften mm. Detta analyserar våra solkonsulter och presenterar i en professionell analys.

Storleken på solcellsanläggningen får betydelse

Det är som sagt inte bara takytan som avgör hur stort solcellssystem du kan ha på ditt tak. Om du vill ha ett så stort solcellssystem som bara möjligt måste du beakta husets huvudsäkring. Det går att räkna ut möjlig storlek på solcellsanläggning genom att använda följande formel:

Spänningen i elnätet (V) x roten ur 3 x huvudsäkring (till exempel 16 A). Det kan vara möjligt att få plats med fler solceller på en huvudsäkring. Det här får bedömas från fall till fall.

Självklart hjälper vi dig att räkna ut storleken på ett optimalt solcellssystem för din fastighet – kontakta oss nedan så tar vi hand om resten!

Sälj överskottsproduktion till elnätet

När du får överskottsproduktion från dina solceller så kommer den att kunna säljas tillbaka till elnätet. Det här betyder att du inte bara sparar med gratis el från solen, du kan också tjäna på den! Fast det är inte så enkelt att du kan sälja och köpa el hur du vill.

Normalt sett är det så att du kan sälja din solcellsel till samma elbolag som du köper elektricitet från. När du planerar för att installera solceller bör du se på det avtal du har just nu för el. Ta reda på om ditt nuvarande elbolag köper mikroproducerad sol-el. Om inte är det dags att byta så att du kan tjäna mer på att göra din egen el från solen!

Observera – För att kunna sälja el från solpaneler ska du se till att byta mätare. Du måste ha en elmätare som kan mäta upp både el du köper och el du säljer.Det är nätägaren i ditt el-område som ska göra detta mätarbyte. Det är gratis att byta mätare.

Hur lång tid tar det att köpa solceller och installera?

Om du ska investera i solceller får räkna med omkring en vecka för att få dina solceller på plats. När din beställning är klar för leverans så kan ett datum för installation av solpaneler bokas in. Om det är ett mindre system kanske det hela kan vara klart på en dag.

Det mesta av installationsarbetet är utomhus så du behöver inte vara på plats hela tiden. Vi kommunicerar tydligt vilka saker som eventuellt behöver förberedas innan monteringen påbörjas.

Solpaneler som är certifierade för säkerhet.

När du ska installera solpaneler på taket är det också viktigt att de har rätt typ av certifiering för säkerhet.

I Sverige är det framförallt två typer av certifieringar som gäller:

  • IEC 61215 – Det här är en certifiering som lovar att solcellerna kommer att klara av fukt, kyla och mekanisk belastning. Dessutom är detta ett certifikat som bara ges till solpaneler som bevisligen kan producera solenergi på ett pålitligt sätt.
  • IEC 61730 – Det här är den säkerhetsstandard för solceller som regleras av EU-kommissionen. Det här är en certifiering som rör säkerhet till exempel vid brand.

Bygglov för solcellsanläggningar

Vi tar hand om hela undersökningen kring om bygglov behövs för din solcellsinstallation och stöttar dig genom hela processen. Även om det ofta går att installera solceller utan bygglov, finns det vissa undantag. Du kan tryggt lämna över denna del till oss – så att du istället kan fokusera på fördelarna med solceller utan att behöva oroa dig för bygglovsprocessen. 

Några skäl till att man måste ha bygglov för solceller på taket är:

  • Taket är platt
  • Det ska vara takintegrerade solceller
  • Hus eller område är K-märkt

När kommer din investering i solpaneler att betala sig?

I offerten som vi skickar ut kommer du få en noggrant utförd analys som tydligt visar din besparing från installation och 30 år framåt.
Den inkluderar bland annat:

  • Effekt år från år
  • Batteribesparing
  • Inkomst för såld el
  • Effektförluster
  • Inflation
  • Ränta

Vi anpassar anläggnings storlek och effekt efter kostnad så att kalkylen blir optimal och realistisk. 

Skicka oss ett mail eller slå en signal om du har frågor!  Vi hjälper till med allt från planering till installation eller fakta om våra prisvärda solcellsanläggningar i hela Stockholms län. 

Anmäl ditt intresse för solpaneler direkt i formuläret här på webben så kontaktar vi dig.

Boka in ett kostnadsfritt hembesök !